Ешерихия коли ( E. Coli ) е грам отрицателен микроорганизъм обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално- орален механизъм, но е възможно и в битови условия- при не достатъчно добра лична  и интимна хигиена, както и при някои сексуални практики. Контаминацията може да стане също и в замърсен басейн, както и при близък контакт със заразен, от нечиста повърхност на предмети, които се използват в бита и други.

 

Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт- колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда- над 100 дни. Стомашно- чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за „ отравяне“ на кръвта с бактерията и води до висока температура ( пирексия) , промени в дихателната и сърдечно- съдовата система. Пациентът е с опасност за живота, поради тежката дисеминация ( разпространение ) на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици последиците могат да бъдат фатални.

 

вторична аменорея

Освен чревната форма на заразяването с ешерихия коли, при жените по- често отколкото при мъжете бактерията води  и до инфектиране на долните отдели на пикочните пътища, предизвикващо възпаление на уретрата- уретрит и на пикочния мехур- цистит. Анатомично женската уретра е с по- малка дължина от мъжката, което е причина за по-лесното й заразяване, а оттам и бързото засягане на пикочния мехур. Симптомите в началото са често уриниране, болки и парене при уриниране, болезнени позиви за уриниране понякога съпроводени с капки кръв в края на микцията. Ако остане неразпознато, бактериите ешерихия коли образуват колонии, които покриват вътрешността на пикочния мехур и допълнително влошават симптомите и усложняват лечението. От пикочния мехур бактериалното възпаление може да премине по пикочопроводите към пикочните легенчета и да доведе до пиелит, или пиелонефрит. При ранните симптоми се препоръчва прием на голямо количество течности , както и чайове с червена боровинка, или мечо грозде. Бактерията  Ешерихия коли се развива успешно в алкална среда, тоест такава с високо pH, а червената боровинка и нейните съставки водят до повишаване на киселинните показатели на урината, което създава неблагоприятна среда за образуването и размножаването на колониите на бактерията в пикочния мехур.

 

Ако симптомите не могат да бъдат овладяни с алтернативна медицина, билки и хомеопатия то пациентките търсят помощта на лекар специалист в областта на отделителната система- уролог, или нефролог. В тези случаи преди да се предприеме лечение независимо от сравнително характерните симптоми на заболяването е удачно да се направи изследване на стерилна урина. Това е първа сутрешна урина след тоалет за микробиологично изследване. Резултатът отнема около три дни. В повечето лаборатории освен доказването на причинителя, с резултата от изследването се предоставя и  антибиограма, която показва на кои антибиотици е чувствителна бактерията, както и към кои антибиотици проявява резистентност. Получаването на резултат от стерилна урина заедно с антибиограма значително подобрява и улеснява правилния подход при избора на антибиотик, а това свежда до минимум възможността от рецидиви.

 

При жени с често повтарящи се уроинфекции с основен причинител ешерихия коли- E.coli нефролозите прибягват до консултация с гинеколог именно поради анатомичната близост на уретрата и влагалището. При някои жени е възможно да няма никакви субективни оплаквания и при рутинно микробиологично изследване на влагалищен секрет да бъде изолиран причинителя. Други пациентки съобщават за повишен вагинален флуор съпроводен с жълто- зеленикав цвят, както и неприятна миризма, особено в случаите на коинфекция с друг причинител. Понякога пациентките се оплакват от засилено вагинално течение съпроводено с често и болезнено уриниране и за това търсят първо гинекологична помощ. Независимо от сравнително типичните симптоми, назначаването на антибиотик само по субективните оплаквания на пациентката без да има доказан причинител е изключително грешно. Не са редки случаите, в които се изолира повече от един причинител. В случаите на често рецидивиращи цистити без да бъда изолирана бактерията ешерихия коли при изследване на стерилна урина, трябва да не се забравя възможността за инфекция с уреаплазма.

 

Изключително важно е правилно да се вземе микробиологичното изследване, а именно от горната трета на влагалището. Ако се вземе вагинален секрет непосредствено до входа на влагалището, където патогенната флора е в най- голямо количество и ако не се използва спекулум, то вероятността да се позитивира бактерията ешерихия коли- E.coli, както и ентерококус фекалис е много голяма поради анатомичната близост на влагалището с пикочния мехур и ануса. В тези случаи ще се стигне до ненужно лекуване на влагалището, което може да доведе до дисбаланс във влагалищната флора и в резултат развитието на други влагалищни патогени. Ако все пак се изолира ешерихия коли от горните отдели на влагалището и се открие същия причинител и в изследваната стерилна урина, лечението ще е свързано с прием на антибиотик за интервал от 7 до 10 дни. Подборът на правилен антибиотик става въз основа на приложената към резултата антибиограма. Паралелно с приема на антибиотик не трябва да се забравя изписването на пробиотик ,който да се приеме един час преди, или един час след антибиотика.

 

При пациентки с повишена склонност към развитие на гъбични инфекции във влагалището, може да се предпише и антимикотик за орално приложение, независимо от приема на пробиотик. Влагалището се лекува с глобули, които пациентката поставя сама за определен период от време. След приключване на лечението с подходящите за целта глобули, може да се направи курс с лактобацили за вагинална, или орална употреба, целящи възстановяване на баланса във влагалището. Паралелно с цялото това лечение трябва да се изпишат и медикаменти съдържащи червена боровинка под формата на чайове, или таблетки. При пациентки с често рецидивиращи инфекции на пикочните пътища причинени от ешерихия коли, при които медикаментите с червена боровинка не водят до клинично подобрение, могат да се приложат такива съдържащи сух екстракт от листа на мечо грозде.

 

Правилното лечение, както и неговата продължителност трябва да е съобразено с клиничните симптоми на пациентката. Ако се установи бактерията във влагалището е удачно да се посъветва интимния партньор също да направи изследване на стерилна урина, или на семенна течност и докато трае лечението и на двамата да бъдат използвани бариерни предпазни средства по време на полови контакти, или да се въздържат от полови контакти. При мъжете субективните симптоми са свързани с често и болезнено уриниране, както и отделянето на безцветна течност от уретрата извън периодите на микция. Ако инфекцията остане не лекувана, или неразпозната тя се разпространява към пикочния мехур и простатната жлеза. Това води до промяна в цвета, консистенцията и мириса на семенната течност, а не рядко се появяват и болки в тазовата област. Лечението отново е с антибиотици според приложената антибиограма.

 

Ешерихия коли се открива често и по време на бременност и в повечето случаи без да дава субективни оплаквания. Ако в хода на проследяване на бременната и при рутинно изследване на обикновена урина, се позитивират повече левкоцити и нитрити в нея, то опитния лекар би следвало да предложи изследване на стерилна урина и търсене на скрита инфекция с ешерихия коли. Останала не лекувана по време на бременност, бактерията води до опасност от засягане на бъбречните легенчета, пирексия, тежка дисеминация на бактерията в кръвта и сериозни последици както за бременната така и за нейния плод. Тежка инфекция по време на бременност може да е причина за преждевременно отваряне на околоплодния мехур на плода и преждевременно раждане с всички рискове от него.

 

Полово предаваните инфекции крият рискове за пациента ако останат дълго време не лекувани. Една част от тях могат да протекат без субективна клинична симптоматика, но като късна последица да са причина за стерилитет. Правилният подход към оплакванията на пациента, познаването на клиничната картина на повечето полово предавани инфекции, своевременното и подходящо лечение значително намалява този риск.