Климактериумът представлява физиологичен инволутивен процес на репродуктивните органи и функции на жената. Сприрането на менструацията- менопаузата натъпва средно около 50г. възраст. Климактериумът се дели на пременопаузален, менопауза, постменопаузален и старческа възраст.

 

Пременопаузалният климактериум започва около 40г. възраст и продължава средно около 10г.  При него се наблюдава първо намаляване на количеството на синтезирания хормон прогестерон, което може да доведе до менструални смущения и неправилни маточни крувотечения. Естрогените, които се отделят в първата половина на цикъла, предизвикват разрастване на лигавицата на ендометриума, а прогестеронът- отделян във втората половина на цикъла ( след овулация ) е отговорен за уплътняването на маточната лигавица и нейното отделяне по време на менструация. Промени в количеството на отделения прогестерон, водят до неправилни маточни кръвотечения. На гинекологичен преглед може да се установят и други причини за тези аномалии, като намример наличието на миомни възли, полипи в кухината на матката и други, но когато жената е в пременопаузална възраст, не трябва да се изключва възможността и  за очаквания, физиологичен хормонален дизбаланс.

В пременопаузалния период на климактериума пъроначално менструалния цикъл започва да  съкращава своя интервал. Цикъл е периодът между две менструации и продължава средно около 28 дни. Жените съобщават, че менструацията, която преди е била „ редовна“ – на всеки 28 дни е започнала да „ избързва“ с по 4-5 дни. С напредването на годините на жената, цикълът започва да се удължава, да прескача по месец, два и накрая съвсем спира. В пременопаузалния период, независимо от хормоналния дизбаланс, жената е все още със запазени фертилни способности, макар че в повечето случаи овулация почти няма в средата на цикъла. С напредване на възрастта на жената  започва да намалява и количеството на отделения от организма естроген, който всъщност води до клиничните симптоми, които жените съобщават. Най- честите симптоми в периода на климактериума са:

 

  • Менструални смущения. Те са свързани с неправилни маточни кръвотечения, скъсяване на периода между две менструации,

„прескачане“ на менструация и др. При наличие на такива промени,  е удачно жената да потърси лекарс

ка помощ, защото причината за тези симптоми може да бъде и друга.

  • Горещи вълни и нощни изпотявания. Голям процент от жените в периода на менопауза съобщават за тези неприятни симптоми. Предполага се, че промененото съотношение на половите хормони, води до тази термолабилност. Терморегулаторният център се намира в продълговатия мозък и е доказано, че функцията му се влияе от промените в половите хормони. Горещата вълна е субективно усещане за зачервяване и парене, което в повечето случаи започва от лицето и се разпростира по шията. Дължи се на вазодилатацията ( разширяването ) на капилярните и малките венозни съдове, което води до по- бурното нахлуване на кръв в тях, а оттам и усещането за топлина. Обикновено тази вазодилатация е преходна и се последва от вазоконстрикция (свиване ) на съдовете и съответно субективно чувство за студ. Горещите вълни имат продължителност от около 30 сек.до 10 мин. Появяват се на различни интервали от време, като могат да се провокират от пиене на горещи напитки, алкохол и др. Често пъти горещите вълни са съпроводени с нощни изпотявания. Жената съобщава, че се събужда обляна в пот, което пък води до непродуктивен сън и умора през деня. Тези симтоми могат да  продължат няколко месеца до една, две години. Има описани случаи, при които горещите вълни са продължили над 10г., но не е изключено те да са били част от друг болестен процес.
  • Промени в поведението като лесна раздразнителност, склонност към депресии, избухливост са често срещани негативни симптоми в периода на пременопаузален климактериум.
  • Намаленото синтезиране на естроген, води до понижение на еластичността и влажността на влагалищната лигавица. Изчезват характерните rugae vaginae и лигавицата става лесно ранима. Това води до клинична проява на сухота във влагалището.
  • Кожата също се променя в този период. Има проучвания, които доказват, че пониженият синтез на естрогени води до намаляване количеството на колаген и еластан в кожата и съответно тя започва да намалява своята еластичност и гладкост.
  • Костната плътност също се понижава. Според проучвания тя намалява пропорционално с повишаване на възрастта на жената и с понижаване синтезът на естрогени. Това е причина за фрактури на костите, като разбира се най- голям е техният процент след 65-70г.

възраст, когато синтезът на естрогени е почти минимален.

  • Естрогените имат голямо значение за превенция от атеросклероза. Когато жената е във фертилна възраст, техният синтез води до понижаване на количеството на „лошия“ холестерол LDL и повишаване на „добрия“ холестерол- HDL. Високият холестерол повишава риска от атеросклеротични плаки по съдовете, което води до тяхното стеснение и увеличаване честотата от съдечно-съдови инциденти. С навлизането в менопауза, поради ниските естрогени съдовете са по „застрашени“ от развите на атеросклероза. Разбира се голямо значение се отдава и на други фактори, които в комбинация с понижените хормони допълнително повишават риска. Тези фактори са тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот. Процентът на жени със сърдечни инциденти във фертилна възраст е нисък, именно заради положителият ефект на естрогените върху съдовете и превенцията, която оказват върху тях.
  • Повишение на телесното тегло. Това е друг симптом, който жените отчитат в тази възраст. Повече килограми се трупат около ханша и бедрата и са част от физиологичните промени, които съпътстват този преходен период.
  • За ранна менопауза се говори във възрастта около 40г. Причините могат да бъдат най- различни. Често се касае за генетично предразположение. Тоест ако майката е навлязла рано в менопауза, се очаква същото да последва и нейните дъщери. Други причини са тежки диети в юношеска възраст, ранно менархе ( първа менструация около 10г.възраст ), тютюнопушене- повече от 20 цигари дневно за период над 5г., стрес, начин на живот, автоимунни заболявания, невроендокринни заболявания, оперативни интервенции в областта на яйчниците.
  • Посткастрационен синдром. Наблюдава се при жени, които по една, или друга причина са претърпели операция за отстраняване на матката и аднексите ( маточни тръби и яйчници ). Ако жената е над 45г. обикновено се премахват оперативно и яйчниците. Когато на млада жена се отстранят и яйчниците тя трябва да бъде подложена на хормонозаместителна терапия, за да не се набюдават негативните промени в организма съпътстващи тази ранна менопауза.

 

Повечето жени искат да отложат максимално дълго навлизането в менопауза. В пременопаузалния период на климактериума е възможно да се прилагат хормони- прогестерон във втората половина на цикъла. Започва се терапия с две таблетки прогестерон от 14-тия ден на цикъла за период от около 10дни. След което се очаква менструалното кървене да е с нормална продължителност- 4 до 5дни и да няма неправилни маточни кръвотечения в периода между двете менструации. Тази терапия може да се приложи за срок от 3 до 6 месеца с цел да се регулира цикъла. Когато и на фона на прогестерон менструацията липсва, лекарят е по- склонен да вярва, че нещата вече са необратими и че жената вече е навлязла в менопауза. Даването на хормонална терапия, трябва да е след подробно снета анамнеза и липса на други заболявания, при които да е контраиндицирана употребата им.

Голяма част от жените задържат течности заради прогестерона и те субективно усещат, че напълняват. Процесът е обратим след спирането на хормона. При жени навлизащи рано в менопауза, може да се приложи комбинирана хормонална терапия  внасяща както естрогени, така и прогестерон. Добавянето им цели да се намалят отрицателните ефекти, които се наблюдават при понижаването на естрогените споменати по- горе. В пременопаузата могат да се използват и фитоестрогени и соеви продукти. Те значително понижават субективните оплаквания на раздразнителност, горещи вълни и нощни изпотявания. Тези продукти е удачно да се използват за по- дълъг период от време, за да имат желания и търсен ефект. Голяма част от тях обаче са контраиндицирани при автоимунен тиреоидит.

Жената е навлязла в менопауза, ако не е имала менструално кървене в последните 6 месеца. Неоходимо е да се отиде на гинекологичен преглед, където с помощта на ултразвук да се измери дебелината на маточната лигавица. Тя трябва да е тънка под 4мм. Ако се установи наличие на дебела лигавица и жената съобщи за менструално кървене след срок на пауза повече от година е необходимо да се направи пробно абразио. Взетият материал трябва да се изпрати за хистология и да се установи дали се касае за проста, или атипична хиперплазия, която е предракова.

С настъпването на менопаузата, започва постменопаузалният период на климактериума, който трае поне 10г, тоест до около 60-65г възраст. Яйчниците продължават да произвеждат естрогени, прогестерони и андрогени, но в понижено количество и променено съотношение. Към края на постменопаузалня период се понижава и синтезът на FSH и LH от хипофизната жлеза. В старческа възраст- 70-75г, хипоталамо-хипофизо- яйчниковата ос престава да съществува като функционираща систем